Pionýrská přihlašovna


PioSetkání 2023

22. 9. 18:00 - 24. 9. 2023 12:00

Zážitková Základna Zouvalka, https://mapy.cz/s/rafenumama

Tradiční zářijové setkání pionýrských instruktorů a vedoucích je zpět v novém kabátě. Dříve jste ho znali jako Setkání PP, ale nově mu říkáme PioSetkání!
 
Pojďme si společně užít víkend plný her, workshopů a zábavy, setkat se s ostatními pionýrskými vedoucími a instruktory a projednou si „odpočinout“ od dětí a opět zkusit, jaké to je, když někdo připravuje program pro nás.
 
Letos je PioSetkání motivované Divokým západem, takže se ti bude hodit nějaký ten westernový kostým, ve kterém je klobouk a kostkovaná košile základ. 🤠 Pokud ale nic neseženeš, nedá se nic dělat – i bez kostýmu tě rádi uvidíme.
 
Těšíme se na tebe a všechny z tvého oddílu. Pojďme si užít spoustu zábavy!
 

Akce je podporována Jihomoravským krajem na základě uzavřeného memoranda o spolupráci.

Pořadatel akce: Jihomoravská krajská organizace Pionýra

Doprava: vlastní (POZOR - autem není možné na místo přijet)

Ubytování: vlastní stan (200 Kč) nebo postel - chatka/pokoj (400 Kč) - KAPACITA CHATEK NAPLNĚNA (nahlášení do 10.9. chatku mají)

Strava: společná od páteční večeře po nedělní snídani, v sobotu večer tradiční grilování

Přihlášení

  • Kapacita: neomezená, přihlášených účastníků 68
  • Cena pro členy 200/400 Kč dle ubytování, splatnost do 15. 9. 2023

Sekce

22. 9. 2023, 20:00

  • Country tance - společenský večer
    22. 9. 2023 20:00 - 22:00

    Společný večer, na kterém se všichni potkáme. Bude prostor na seznámení se, popovídání si, naučíme se krátkou sestavu country tanců pod vedením Rendy a jeho taneční skupiny.

    Přesně tady se ti bude hodit kovbojský kostým pro navození té správné atmosféry. 

    Tím, že se sejdeme na jednom místě, zahájíme oficiálně PioSetkání a užijeme si společně spoustu legrace.

    Na country tance bude navazovat kytarovka a volná zábava.

    • Kapacita: 100 účastníků, přihlášených účastníků 15
    • Lektor: Renda Hrabovský



23. 9. 2023, 9:00

  • Fotografování - Workshop
    23. 9. 2023 9:00 - 11:00

    Každý může vyfotit skvělou fotku, stačí jen nápad a zmáčknout tlačítko ve správný moment. Pro perfektní fotku je ale potřeba jistá dávka umění. Na tomto workshopu vás Hony provede jedním z mnoha způsobů, jak fotit v oddíle, ať už používáte zrcadlovku, mobil nebo jinou bestii, aby maminky myly spokojené.

    Vysvětlíme si, co všechno zvládne foťák nebo mobil, jak vlastně fungují a jaké jsou mezi nimi rozdíly. Ukážeme se, jak i malý krok bokem může fotografii změnit. Na závěr si povíme, co s fotkami dělat o akci, abychom z nich vytáhli to nejlepší!

    V ideálním případě si vezměte svůj foťák s sebou, ať můžeme teorii převést do praxe, kdo nemá, přineste si svůj mobil, na který jste zvyklí fotit.

    • Kapacita: 15 účastníků, přihlášených účastníků 9
    • Lektor: Hony Rodák

  • Rétorika - Workshop
    23. 9. 2023 9:00 - 11:00

    Umění rétoriky a komunikace je dovednost, kterou využije každý v běžném životě. U vedoucích a instruktorů to platí dvojnásob.

    Na workshopu, který připraví herec a komik Radek Petráš si vyzkoušíme, jak mluvit před lidmi, jak při přednesu stát a jak se tvářit

    • Kapacita: 10 účastníků, přihlášených účastníků 10
    • Lektor: Radek Petráš

  • Sezamovací hry - Hra
    23. 9. 2023 9:00 - 11:00

    Seznamky jsou hlavní náplní prvních pár schůzek nového školního roku. Ten právě začíná, tak se pojďme něco přiučit.

    • Kapacita: 16 účastníků, přihlášených účastníků 4
    • Lektor: Martin (Matematik) Vašek

  • Vaření na ohni - Workshop
    23. 9. 2023 9:00 - 11:00

    Vaření na ohni - to nejsou jen špekáčky nebo guláš v kotlíku. Oheň nabízí plno možností, jak si připravit jídla od polévky po dezert. A také uklidňující pohled do plamenů, který nám sporák nenabídne.

    Ukážeme si, jak si předpřipravit různé suroviny doma, jaké nástroje se dají použít k vaření venku a také si zkusíme několik technik prakticky. Odnesete si sadu různých receptů, jednoduchých pro děti i složitějších. Popovídáme si taky o bezpečnosti u ohně nejen s dětmi a jak po sobě uklidit a nemít celý vnitřek batohu černý.

    • Kapacita: 15 účastníků, přihlášených účastníků 15
    • Lektor: Víťa



23. 9. 2023, 11:15

  • (Bez)kontaktní hry - Hra
    23. 9. 2023 11:15 - 13:15

    Každá dětská hra se může s přibývajícím věkem stát novou a neznámou. Budeme se tmelit a předávat si kolektivního ducha. Pokud si chcete hrát, pak věk nerozhoduje!

    Kry budou zaměřeny na kooperaci, flexibilitu a sebereflexi. Budou to hry seznamovací, pohybové, urputné i logické. To vše s vysvětlením zákulisí té dané hry z pohledu organizátora. Vedoucím programu je Xˇandy, který má s variací a tvorbou nových her mnoho zkušeností.

    • Kapacita: 20 účastníků, přihlášených účastníků 6
    • Lektor: Petr (Xˇandy) Dvořák



23. 9. 2023, 11:30

  • Flower stick - Rukodělka
    23. 9. 2023 11:30 - 13:00

    Flower sticks jsou tři hůlky sloužící k žonglování a různým kejklům. Na této dílně si každý vlastnoručně vyroví soubor svých hůlek a samozřejmě se s nimi naučíme zacházet.

    Zjistíte, že se vlastně jedná o docela jednoduchou rukodělku, kterou můžete ohromit děti na schůzkách a na táboře a se kterou se užije spousta legrace. Ať už s žonglováním zkušenosti máš nebo ne, tento blok je pro každého.

    • Kapacita: 15 účastníků, přihlášených účastníků 1
    • Lektor: Jirka Balej

  • Hospodaření - Přednáška
    23. 9. 2023 11:30 - 13:00

    Každý oddíl může fungovat jen za předpokladu, že je financován. Ať už se jedná o členské příspěvky, dary nebo právě dotace, zdroj příjmů je nedílnou součástí činnosti vedoucích. Přijď se naučit, jak zvýšit oddílový rozpočet.

    Přednášejícím bude Kačer (předseda JmKOP), který nám řekne, jak žádat o dotace na vybavení i akce a jak je následně vyúčtovat. Řekneme si, od jakých subjektů můžeme dotace získat a ukážeme si vzorové projekty.

    • Kapacita: 40 účastníků, přihlášených účastníků 7
    • Lektor: Jan Kačer

  • Psychohygiena - Workshop
    23. 9. 2023 11:30 - 13:00

    Ať už vedeš oddíl, pracuješ s dětmi nebo vypomáháš na akcích a táborech, víš, že práce s lidmi dokáže být pěkně náročná. Jsme vystaveni velké zodpovědnosti, tlaku a očekávání a mnohdy je toho na nás prostě moc. Jak se z toho všeho nezbláznit?

    Na workshopu si vyzkoušíme, jak můžeme pečovat jak o vlastní duševní zdraví, tak i psychohygienu v týmu mezi vedoucími na táboře. Program povede psychoterapeutka Pavlína Navrátilová, pracující v krizovém centru převážně s dospívajícími. Praxe psycholožky a skautské vedoucí ji naučila, jak důležité je na sebe svůj tým ani po psychické stránce nezapomínat.

    • Kapacita: 20 účastníků, přihlášených účastníků 20
    • Lektor: Pavlína Navrátilová



23. 9. 2023, 14:30

  • Badatelství - Workshop
    23. 9. 2023 14:30 - 16:00

    Badatelství využívá rozporuplných situací k tomu, aby děti aktivně poznávaly a prohlubovaly své porozumění světu. Právě tyto okamžiky vzbuzují touhu "přijít věci na kloub", což tvoří základ bádání. Badatelství děti také motivuje k aktivnímu zapojení do programu, protože tak ovlivňují, co a jak se budou učit a hledají přímou souvislost informací a problémů s reálným životem. Tematicky není badatelství nijak omezeno. Lze ho uplatnit ve všech oborech. Jen v některých oblastech praktické pokusy nahrazuje vyhledávání, propojování a kritické hodnocení informací a hledání souvislostí mezi nimi.

    Na workshopu, který povede Michal, jenž se tímto typem výuky zabývá, si společně projdeme jednotlivé fáze, které badatelství má. Sami si zkusíte něco zabádat a postavit vhodnou hypotézu. Zároveň dostanete praktické typy, jak začít.

    • Kapacita: 15 účastníků, přihlášených účastníků 6
    • Lektor: Michal Horký

  • Drobničky v oddíle - Hra
    23. 9. 2023 14:30 - 16:00

    Desetiminutovky, drobničky, každý jim říká jinak, ale jedna věc je spojuje - kromě účastníků k nim nic nepotřebuješ. Správný instruktor a vedoucí má po ruce vždy nějakou krátkou a zábavnou hru, ke které nejsou potřeba žádné pomůcky a využije ji, když například čeká s oddílem na vlak, nebo nějaký program skončí dřív a ty přemýšlíš, čím vyplnit zbytek času. Ti nejlepší mají zásobu prakticky neomezenou.

    Tento program bude převážně o výměně zkušeností mezi účastníky. Přines si s sebou (v hlavě) pár drobniček, které hrajete v oddíle a děti je mají rády. Hry si vysvětlíme a všechny si je vyzkoušíme. Poznáš oblíbené hry z jiných oddílů, které budeš moct použít u vás, a taky si procvičíš vysvětlování pravidel.

    Programem bude provázet Matematik, který má vyzkoušeno drobniček skutečně hodně a ukáže nám, jak je správně podat, jak a kdy je zařadit a na co si při nich dát pozor.

    • Kapacita: 20 účastníků, přihlášených účastníků 8
    • Lektor: Martin (Matematik) Vašek

  • Improvizace - Workshop
    23. 9. 2023 14:30 - 16:00

    Improvizace neboli schopnost pohotově reagovat na nové nečekané situace podporuje hledání autentické osobnosti člověka, spontaneitu a odvahu kráčet do nových věcí. Umění improvizace je nedílnou součástí dobrého vedoucího i instruktora.

    Vyzkoušet si ji budete moct na této dílně, kterou pro nás připravilo divadlo Bafni, což je improvizační brněnské divadlo, které dlouhé roky baví své diváky jedinečným formátem. Workshop povede herečka Kateřina Fafílková, která se divadelní improvizaci a lektorování věnuje již přes deset let v různých brněnských divadlech.

    • Kapacita: 15 účastníků, přihlášených účastníků 14
    • Lektor: Kateřina Fafílková

  • Jóga smíchu - Workshop
    23. 9. 2023 14:30 - 16:00

    Už naše babičky říkávaly, že smích léčí, ale v dnešní uspěchané době není čas ztrácet čas se smíchem. Pojďte se zasmát. Jóga smíchu je cvičení kombinující smích s hlubo­kým jógovým dýcháním a se strečin­kem, které přináší tělu nejen radost a nakažlivý smích, ale i uvolně­ní od stresu, prokrvení mozku a třeba i trochu potu.

    Jógou nás provede Culík, která se nejraději ze všeho směje a ráda předává smích i účastníkům svých kurzů na kterých se budete zaručeně bavit a smát se.

    • Kapacita: 20 účastníků, přihlášených účastníků 3
    • Lektor: Lucie (Culík) Lauermanová

  • Koloběžky - Výlet
    23. 9. 2023 14:30 - 16:00

    Jízda na koloběžce je po právu požadována za nejzdravější druh pohybu. Ale i tak zdánlivě jednoduchý sport je potřeba dělat správně a bezpečně. Na workshopu, který pro nás připraví přímo lektor ze Zouvalky, se všechno důkladně naučíme. Seznámíme se s koloběhem a budeme mít možnost si vyzkoušet různé druhy koloběžek (terénní, na cyklostezky, na mushing). Vyzkoušíme si základní techniku jízdy – odraz, střídání nohou nebo jízdu do kopce a na závěr nás čeká kratší výlet po okolí základny.

    Workshop povede Petr Coufal, lektor koloběhu, který se jízdě na koloběžce věnuje snad celý život.

    DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: Kdo se bude chtít zúčastnit tohoto workshopu, je nutnost mít s sebou sportovní oblečení, tenisky a HELMU! Tak na to prosím myslete při balení.

    • Kapacita: 12 účastníků, přihlášených účastníků 10
    • Lektor: Petr Coufal



23. 9. 2023, 16:30

  • AcroYoga - Workshop
    23. 9. 2023 16:30 - 18:30

    AcroYoga vznikla spojením jógy akrobacie a thajské masáže. Je to aktivita, která obohacuje funkčnost těla a umožňuje rozvoj flexibility a síly.

    Seznámíme se základními rolemi v AcroYoze a po krátké rozcvičce si vyzkoušíme několik pozic. Zájemci mohou dostat návod, jak propojit tyto pozice do jednoduché sestavy a tu nacvičit. V oddíle se dá AcroYoga využít třeba jako zpestření rozcvičky na táboře. Sluníčko se AcroYoze věnuje již dlouhou dobu na vysoké úrovni a podělí se s námi o své zkušenosti spolu se svým parťákem

    • Kapacita: 20 účastníků, přihlášených účastníků 8
    • Lektor: Radka (Sluníčko) Mikušková

  • Nordic walking - Výlet
    23. 9. 2023 16:30 - 18:30

    Myslíte si, že chůze s holemi je jen pro starší lidi? Myslíte si, že chůze je jen běžný obyčejný pohyb každodenní rutiny? Tomáš vás přesvědčí o tom, že vše je to mýtus. Nordic walking je tak náročný podle toho, kolik energie do něj dáte. Pokud jsou hole používány správně, může se vám zdát, že lesní stezkou přímo letíte! Jde o skvělou alternativu pohybu, něco mezi kondičním během a chůzí, která je skutečně pro všechny, ať máte jakoukoli fyzičku. Každý si najde to svoje.

    Kondiční chůzí nás provede Tomáš Žec – certifikovaný instruktor nordic walking, který si tento druh sportu přímo zamiloval a svoji lásku k chůzi předává již několik let na svých kurzech. Pokud nemáte vlastní hole, nevadí, máme pro vás na půjčení. Samozřejmě naučit se chodit se svými holemi, případně zkonzultovat s lektorem jejich kvalitu, je vždy nejlepší.

    • Kapacita: 12 účastníků, přihlášených účastníků 4
    • Lektor: Tomáš Žec

  • Sebeobrana - Workshop
    23. 9. 2023 16:30 - 18:30

    Sklopená hlava, zpocené dlaně, bušící srdce. Znáte? Tak se většina z nás cítí, když potká agresora. Tedy člověka, který nás ohrožuje. A jak takové ohrožení vypadá? Různě. Nerespektující chování, blbé kecy, oslizlé narážky. Někdy má i fyzickou podobu – pokus o facku, ránu pěstí, a další. Nic z toho není v pořádku. Nikdo z nás si takové chování nemusí nechat líbit.

    Na workshopu si vyzkoušíme techniky zvládání sebeobrany ať už fyzické, tak emocionální a komunikační v boji proti agresorovi. Povedou jej lektorky Moderní sebeobrany (mo-se Brno) Barbora Adamičková a Tereza Pluhařová, které se výukou sebeobrany věnují profesionálně a mají za sebou velké množství kurzů i individuálních lekcí.

    • Kapacita: 12 účastníků, přihlášených účastníků 12
    • Lektor: Barbora Adamičková, Tereza Pluhařová

  • Vzdělávání v JmKOP - Debata
    23. 9. 2023 16:30 - 18:30

    Už jsi byl/a s Jihomoravským Pionýrem na nějakém vzdělávacím kurzu? A líbilo se ti tam? Naplnil tvoje očekávání nebo ti na něm něco chybělo? Připravil tě na úkoly, které přišly s novou rolí?

    Přijď s námi na debatu o tom, jak by se měly kurzy v Pionýru vyvíjet. Co by měly obsahovat nebo jak by měly být utvářeny. Sdílej, co tě na kurzech baví, co považuješ za méně zajímavé, a co podle tvého názoru nejlépe připravuje na úkoly v oddíle nebo třeba na táboře. Měly by být k dispozici i další kurzy?

    • Kapacita: 30 účastníků, přihlášených účastníků 3
    • Lektor: Paša Pokorná



23. 9. 2023, 19:30

  • Legendy divokého Západu - Večerní hra
    23. 9. 2023 19:30 - 21:00

    Naprosté ticho ve městě je přerušováno pravidelným skřípotem vrat, se kterými si pohrává vítr. Po náměstí se prožene suchý pouštní laskavec a na krátký okamžik vrhne stín do očí jedné ze dvou postav stojících naproti sobě v napjaté nehybnosti. Harmonii tohoto okamžiku protne rychlý pohyb a výstřel.

    Pojďte se ponořit do tajemné atmosféry kovbojů a divokých přestřelek. V této strategické běhací hře si budete rozvíjet vlastní město, soupeřit s chladnokrevnými bandity a bojovat o cenné suroviny.

    Hru pro vás připravil Ledy, který se vymýšlení strategických her věnuje už velmi dlouho.

    Tak co? Máte na to stát se legendou?

    • Kapacita: 25 účastníků, přihlášených účastníků 17
    • Lektor: David (Ledy) Beneš



23. 9. 2023, 21:15

  • PioKvíz - společenský večer
    23. 9. 2023 21:15 - 23:00

    Čau já jsem Radečník a já Milda, a oba jsme ze 43.PS. Vinohrady. Možná nás znáte a možná taky ne. Pokud ne, Vaše škoda. Každopádně během minulého školního roku jsme pro Vás připravili (nebo nechali jiný lidi připravit) 4 Pi(v)okvízy o POHÁR.

    Na Piosetkání nás čeká velké finále. Nebojte se, o žádný POHÁR tady nepůjde. Pojďme se bavit! Jako vždycky žejo...

    Víš co je kvíz? Dojdi (však víš). Nevíš co je kvíz? Dojdi o to víc! Zamiluješ si to a budem se na tebe těšit i přes rok. A jestli se ti zdá, že to se tu píše není pravda, dojdi. Zjistíš, že si z lidí rádi děláme srandu, možná.

    • Kapacita: 100 účastníků, přihlášených účastníků 40
    • Lektor: Milda Pospíšek, Radek Zeman